Nieuws

Wat gaat er voor mij veranderen met de nieuwe rookmeldersverplichting?
Vanaf 1 Juli 2022 is het in Nederlandse woningen verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben. Door veel verzekeraars werd dit al langer geadviseerd maar het wordt dus een echte verplichting? Maar wat gaat er nu voor jou veranderen en wat moet je gaan doen. We lopen in dit artikel de te nemen stappen met je door.

Waarom komt er überhaupt een rookmelderverplichting?
Nog elk jaar sterven er mensen onnodig in Nederland door een brand in huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vallen de meeste doden en gewonden vallen daarbij door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat als je slaapt je reukvermogen minder goed werkt.

Wat moet ik doen om me aan de nieuwe rookmelderverplichting te houden?
Eigenlijk is het heel simpel. Op elke verdieping moet een brandalarm komen, dit geldt alleen voor verdiepingen waar ook echt gewoond wordt. Ook moet er een rookmelder of brandmelder komen in alle besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.

Effectief betekent dit dat de meeste huishoudens wegkomen met een brandmelder per verdieping in de centrale hal. 

Bij Qlimaat adviseren wij overigens wel om ook een rookmelder te plaatsen in ruimtes met extra brandgevaar, denk hierbij aan de keuken of aan de zolderverdieping waar ook de wasmachine en droger staan. Daarnaast moet u het brandalarm altijd minimaal 50CM van de muur plaatsen en deze ook niet in de buurt van mechanische ventilatie plaatsen of op een airconditioning apparaat vestigen.

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe rookmelder koop?
Rookmelders en brandalarmen moeten aan enkele belangrijke eisen voldoen. Het is namelijk ongelooflijk gevaarlijk om rookmelders te kopen die niet voldoen aan de juiste normen. Een belangrijke check is te kijken of de nieuwe brandmelder het CE-keurmerk heeft. Bij Qlimaat heeft u de keuze uit meerdere rookmelders welke allemaal dit CE-keurmerk hebben, u kunt er dus met een gerust hart vanuit gaan dat de rookmelders of brandmelders die u aanschaft van de juiste kwaliteit zijn.

Daarnaast zijn rookmelders er in veel kleuren (voornamelijk wit…) en maten. Het is belangrijk om te letten op wat u wilt. Een simpele rookmelder met een batterij voldoet vaak al aan uw wensen, maar het kan net zo goed zijn dat u meer wilt en kiest voor een volledige smart rookmelder waarmee u zelfs meldingen op uw mobiele telefoon krijgt. 

Bij Qlimaat adviseren wij vooral te kijken naar het type rookmelder. Wilt u een rookmelder die werkt met een 230V aansluiting of heeft u liever een melder die werkt op een batterij. Wij adviseren overigens niet om een al te simpele rookmelder te nemen daar u dan de batterij elk jaar moet vervangen, wat weer voor extra gedoe zorgt

 • 3 st. Fito Rookmelder ASD-5

  5.00 out of 5
  46,99
 • ,

  Google Nest Protect V2 Batterij

  0 out of 5
  129,99
 • Honeywell XS100 Rookmelder

  0 out of 5
  44,99
 • EI 650 Rookmelder

  0 out of 5
  34,99
has been added to your cart.
Betalen